Het idee

Eind 2013 was ik het wel een beetje zat dat ik mijn hobby (meubelmaken) moest uitvoeren op mijn balkon, in de woonkamer en af en toe zelfs op bed. Zelf een klusruimte huren voor mijn hobby was te duur, dus ging ik op zoek naar een openbaar toegankelijke werkplaats in de regio. Uit mijn speurtocht online bleken soortgelijke werkplaatsen te bestaan in Groningen, Amsterdam, Utrecht en wat andere steden, maar Eindhoven moest het zonder stellen. Toen begon er een lampje te branden. Waarom niet zelf een openbare werkplaats beginnen?

Het plan uitwerken

Begin 2014 betrok ik mijn broer Rik bij de plannen en begonnen we aan een degelijk bedrijfsplan. Al snel werd duidelijk dat mijn originele plannen van zo’n 80m2 bij lange na niet voldoende zouden zijn. Dus gingen we groter denken. We hadden nodig:

  • Machines en gereedschappen (héél veel!);
  • Een plek om ze neer te zetten (lekker ruim, licht & goed toegankelijk!);
  • Het geld om dit hele plan te financieren.

Tot en met april hebben wij van alles uitgezocht: machineleveranciers, verzekeringen, lokale partners… noem het maar op. En precies op het juiste moment vonden we toen ook ons briljante pand op Strijp-T. Het enige wat nog ontbrak was geld. Na één telefoontje met de bank was dat ook zo geregeld. Na stad en land afgelopen te hebben, kwamen we uit bij crowdfundplatform The Dutch Deal. Hier lanceerden wij in mei officieel onze crowdfundcampagne. Zeven weken later hadden we de minimale investering binnen!

De verbouwing

Toen werd het pas echt spannend. We waren niet meer een stel dromers met een PowerPoint-presentatie; ineens hadden we een heleboel geld geleend, tientallen enthousiaste vrijwilligers gevonden en een huurcontract getekend! En om de druk nog een beetje te verhogen hadden wij ook de Dutch Design Awards beloofd dat ze in onze locatie hun expositie mochten houden tijdens de Dutch Design Week 2014. Daardoor hadden wij precies anderhalve maand om de hele verbouwing te doen. Dankzij onze meer dan dertig vrijwilligers is dat ook dik gelukt. (Nogmaals mijn dank!!)

Dutch Design Week & Opening

18 Oktober 2014 begon het allemaal echt: de Dutch Design Week. In onze eerste week kregen we meer dan 20.000 bezoekers over de vloer. Een beter begin had ik niet van kunnen dromen. Na die week hebben we een paar dagen genomen om de laatste puntjes op de i te zetten en toen, op 1 november 2014, gingen wij echt open als de eerste (en enige) openbare werkplaats van Zuid-Oost Brabant! Sindsdien hebben we natuurlijk niet stil gestaan. Nog elke dag werken we aan de verbetering van Atelier Eindhoven!

Kom gauw een keer kijken! De koffie staat klaar.