Projectomschrijving

Wij hebben een nieuwe combinatie vlakvandiktebank staan. Deze machine is dus zowel vlakbank als vandiktebank. Zie hieronder de individuele beschrijvingen.

Vlakbank
Een vlakbank is een door een elektromotor aangedreven schaafmachine waarmee planken en balken glad, vlak en haaks geschaafd worden. Het schaafgedeelte bestaat (in bewerkingsvolgorde) uit een aanvoerblad, beitelas en afvoerblad. Op het aanvoerblad is meestal haaks op het blad, de geleider gemonteerd. Deze kan echter voor niet haaks schaafwerk onder een bepaalde hoek afgesteld worden en is ook in de breedte verstelbaar. Dit alles is gemonteerd op een stalen onderstel, waarin de motor met poelie zich bevindt. Ook zit op de beitelas een poelie. De aandrijving van deze as gaat middels één of meer V-snaren. De aan- en afvoerbladen zijn verstelbaar in hoogte. Het afvoerblad dient zo te zijn afgesteld, dat het hout na geschaafd te zijn steun vindt op het blad. Het aanvoerblad is met een hendel te verstellen op de gewenste spaanafname.

Vandiktebank
De vandiktebank is een stationaire houtbewerkingsmachine om hout aan twee zijden zuiver op breedte en dikte te schaven. De beitelas bovenin de machine, met twee of vier beitels, wordt door een zware elektromotor aangedreven. Dezelfde motor drijft ook de aan- en afvoerwals aan, die voor en achter de beitelas zitten. Deze zorgen voor de doorvoer van het hout. Hieronder is een in hoogte verstelbaar blad aangebracht, waarin twee bladrollen zitten. Het hout wordt hierover doorgevoerd en aan de bovenzijde geschaafd. Aan de zijkant van de machine zit een stelwiel voor de hoogte en aan de voorzijde een schaalverdeling voor het aflezen van de te maken houtmaat.

Om het hout zuiver haaks aan alle vier de zijden te schaven worden vaak vooraf met de vlakbank twee zijden (één breedte- en één diktezijde) van het hout geschaafd, waarna met de vandiktebank de andere twee zijden worden gedaan.

Let op: voor deze machine is een cursus of bewijs van kunde verplicht!