Maak deze instructies printbaar

Dit klassieke nachtkastje is gemaakt van mooie vurenplanken. Vuren heeft veel voordelen: het heeft die authentieke uitstraling van hout, het is relatief goedkoop en er is makkelijk mee te werken. Doordat dit hout zacht is, is netjes zagen, schroeven en schuren snel en simpel.

Projectinformatie

Houten nachtkastje
Niveau: Beginner
Duur: 3 a 5 uur
Kosten: Minder dan €30 aan materiaal
Hoeveel personen: 1

Materialen

 • 1 plaat (minstens 120×100 cm) underlayment of multiplex of 18mm vuren planken van minstens 30cm breed

 • 40×70 geschaafd vuren balk (1 meter is voldoende)
 • Twee deuvels met doorsnee van circa 2,5cm en lengte van 120cm per stuk (je kan ook bezemstelen gebruiken)
 • Houtverf en/of lak voor de finishing touch
 • Houtlijm
 • Schroeven

Gereedschap en machines

 • Invalszaag, formaatzaag of decoupeerzaag
 • Accuboormachine
 • Tacker (spijkerpistool op luchtdruk)
 • (Band)Schuurmachine

Instructies

Zaag het hout op maat met de invalszaag

De vurenplanken kan je op elke gewenste lengte zagen. Dat is afhankelijk van hoe groot je het kastje wil maken.

 1. Zaag eerst twee planken voor de boven- en onderkant van je kastje op dezelfde lengte (wij raden zo’n 40cm aan)
 2. Vervolgens zaag je twee kleinere plankjes die bepalen hoe hoog het vakje wordt (als je twijfelt, kan je 15cm aanhouden).
 3. Zaag dan twee balkjes op lengte zodat ze precies in het rechthoekige vakje passen (zie de foto). Dit geeft dadelijk stevigheid aan je nachtkastje.

Boor de gaten

Het is natuurlijk makkelijk om rechte gaten te boren voor rechte poten, maar het is veel leuker om de pootjes onder een hoek te plaatsen. De makkelijkste manier om dit te doen is om even onze mal te lenen. Leg één van de langere planken op de mal en boor vier gaten (2,52cm boor) voor de poten. Je mag zelf kiezen waar je deze precies doet, maar als je de planken op 40cm hebt gezaagd, raden wij aan ze zo’n 10 cm van de uiteindes en zo’n 5cm van de zijkant te plaatsen. Als je twijfelt kan je even naar ons showmodel kijken!

Schuur al je planken en balken

Als alles in elkaar zit kan je maar moeilijk schuren. Neem dus even dit moment om de planken en balkjes netjes te schuren met een van onze schuurmachines voordat je alles in elkaar zet. Het beste kan je hiervoor korrel 220 schuurpapier gebruiken.

Pas het vakje in elkaar

Niet nu de vier plankjes die het vakje vormen haaks op elkaar. Let op: de kleine planken komen tussen de lange planken, zoals op het plaatje en in ons showmodel. Door gebruik te maken van een nietmachine blijft het hout netjes en heb je geen grote schroeven in het zicht! Eventueel kan je met een beetje houtvuller de gaatjes vullen, maar waarschijnlijk vind je dat ook niet nodig.

Boor gaten in de balkjes

Leg het vakje op de kop neer zodat de gaten aan de bovenkant zitten. Schuif dan de balkjes in het vakje, zodat deze precies onder de gaten vallen. De poten zet je zo namelijk vast in die balkjes. Steek nu de bezemsteel door elk van de gaten en teken op de balkjes precies af waar ze uitkomen. Als je op beide balkjes de twee gaten hebt afgetekend, dan haal je de balkjes er weer uit en gebruik je opnieuw de mal om schuine gaten te boren.

Zaag de poten op lengte

Je bent een heel eind. Nu schuif je de balken met gaten weer terug op hun plek en schuif je nog een keer de bezemsteel door de gaten in het plankje. Als alles goed is, valt deze dan netjes in de gaten in de balkjes. Als dat niet precies uitkomt, kan je proberen de balkjes te verwisselen of met eens iets grotere boor het gaatje in het balkje ruimer te maken.
Als je helemaal tevreden bent kan je de vier poten van je nachtkastje op de door jou gewenste lengte zagen. Pas dan nog één keer alles in elkaar om te zien of het netjes past en je tevreden bent!

Verven

Het is een leuke finishing touch als je de balkjes een kleurtje geeft. Als je dat wil doen is nu het moment, want zodra ze erin zitten is het heel moeilijk om ze netjes te schilderen zonder dat je de plankjes er ook onder krijgt.
Dit moet natuurlijk even drogen, dus in de tussentijd kan je een korte cursus volgen voor één van onze machines of de tijd nemen om wat te eten. (Je bent immers al even bezig.)

De verf moet nu even drogen. Dit duurt niet zo heel lang. Prima tijd voor een kop koffie of een korte cursus op één van onze machines.

Alles in elkaar zetten

Als de balken droog zijn, schuif je ze weer op hun plek. Schuif dan de poten er ook in. Past het nog? Mooi! Trek de poten er een klein beetje uit, zodat je wat houtlijm in het gat in het balkje kan spuiten. (Gebruik niet te veel, want dan moet je alleen maar langer wachten op het drogen!) Duw dan de poot terug in het balkje en neem met een doekje overtollige houtlijm weg. Als je dit met alle vier de poten het gedaan, dan kan je het kastje (voorzichtig!) omdraaien en van bovenaf met een paar spijkers de balkjes vastzetten aan het bovenblad. Draai hem dan snel weer om, zodat de lijm kan drogen zonder langs de poten te lopen.

Afwerking

Eenmaal thuis kan je, als de lijm en verf goed droog zijn, het kastje lakken met kleurloze lak of insmeren met olie. Olie en een kwast kan je eventueel bij ons kopen.